Palliatieve zorg in hospice De Schutse

De Schutse biedt in het hospice een liefdevol thuis voor ernstig zieke mensen in hun laatste levensfase.

De vrijwilligers en verpleegkundigen werken nauw samen. Wat de mensen van het hospice verbindt is aandacht, toewijding en respect. Onze vrijwilligers zijn zorgvuldig geselecteerd en hebben een goede opleiding gehad. De verpleegkundigen zijn ervaren in palliatieve verpleegkundige zorg. Ons team biedt 24 uur per dag deskundige zorg, afgestemd op úw wensen en behoeften.

De medische zorg wordt verleend door uw eigen huisarts. Als dit niet mogelijk is heeft het hospice een afspraak met een aantal huisartsen uit Appingedam en Delfzijl die deze zorg kunnen overnemen.

De zorg is gericht op de kwaliteit van leven op het moment dat er medisch gezien geen genezing meer wordt verwacht. Hierbij is aandacht voor pijn en symptoombestrijding, psychische, sociale en levensbeschouwelijke ondersteuning en steun bij rouwverwerking.

Verblijf in het hospice is mogelijk bij een levensverwachting van ongeveer drie maanden of korter. Wordt de termijn van drie maanden overschreden dan bekijkt ons team, samen met u, uw familie, naasten en de huisarts, de mogelijkheden opnieuw.

Tijdelijk verblijf in het hospice (zogenaamde respijtzorg) gedurende de laatste levensfase is ook mogelijk. Bijvoorbeeld als de belangrijkste mantelzorger ziek is of even een moment voor zichzelf nodig heeft.

Om te beoordelen of een opname in hospice De Schutse een passende oplossing is kunt u contact opnemen met de coördinator voor een oriënterend gesprek.
Zo’n gesprek is ook mogelijk met uw familie en naasten, uw huisarts, de thuiszorg of de transferverpleegkundige van het ziekenhuis.

Het verblijf in hospice De Schutse

Het hospice De Schutse is gelegen aan de rand van Appingedam.
De inrichting en sfeer zijn zoals in een gewoon woonhuis.

Er zijn vier gastenkamers.
U heeft uw eigen zit/slaapkamer en badkamer.
Een eigen terras grenzend aan uw kamer en de tuin rondom zorgen voor rust en ruimte.

Al bent u in een andere omgeving, u blijft de baas over uw eigen leven, net als thuis.
U geeft zelf het tempo van de dag aan en dat wordt daarin door gespecialiseerde vrijwilligers en verpleegkundigen zo goed mogelijk gevolgd.

Zo beslist u zelf wie u helpt bij uw dagelijkse verzorging. Dat kunnen uw familie en naasten zijn, eventueel bijgestaan of afgewisseld door onze vrijwilligers.
Zij staan altijd voor u klaar, maar dringen zich nooit op. Het gaat om uw welzijn en wat u prettig vindt.

Familie en naasten kunnen bij u in de kamer, of dichtbij in de logeerkamer blijven slapen.

Bezoek

Uw bezoekers zijn de hele dag welkom in hospice De Schutse. Zij kunnen desgewenst zelf koffie en thee zetten. Op uw verzoek kan het bezoek ook worden beperkt.

Huisdieren

Huisdieren mogen afhankelijk van de omstandigheden en na overleg met de coördinator soms meekomen.

Maaltijden

Elke dag bereiden speciale kookvrijwilligers een warme maaltijd voor u. Als u liever heeft dat familieleden en naasten uw eten brengen kan dat ook. De kok houdt zoveel mogelijk rekening met uw wensen en wanneer u het liefst eet.

De kamer

Iedere kamer heeft een eigen badkamer met douche en toilet. De kamer is volledig ingericht, maar er is altijd ruimte voor uw persoonlijke dingen om een vertrouwde omgeving te scheppen, zoals klein meubilair, uw eigen stoel, schilderijen, foto’s etc. Elke kamer heeft zijn eigen terras. Het terras is toegankelijk voor rolstoelen en bedden.

Huiskamer

Het hospice heeft een ruime en gezellige huiskamer met een zithoek en twee grote tafels, waaraan gegeten en gelezen kan worden. Er is ook speelgoed voor de kleintjes. Aangrenzend is er de open keuken.

De stiltekamer

Het hospice heeft een stiltekamer waar u, uw familie, naasten en iedereen die in het hospice werkt zich kan terugtrekken wanneer daar behoefte aan is.

Nazorg

De vrijwilligers en coördinator zijn er voor u, uw familie en naasten. Gedurende uw verblijf zijn er regelmatig evaluatiemomenten. Ons absolute streven is om met elkaar dag en nacht u optimale zorg te kunnen bieden.

In de periode na overlijden vindt er een evaluatiegesprek plaats met de nabestaanden en de coördinator.

Jaarlijks organiseert De Schutse een herdenkingsbijeenkomst in de kerk van Tjamsweer.